Utoljára frissítve: 2015-07-21
Hungarian (formal)
Jelentkezés a Platformba

Fókuszban: A föld alatti építés

A föld alatti építés jövője Európában

A föld alatti tér kialakítása jelentős hatással van az életminőségre, munkakörülményekre, foglalkoztatásra és a környezetre. A föld alatti tér innovatív kihasználásának óriási jelentősége lesz a jövőben. Az Európai Unió politikájának részét képezi a Transzeurópai Úthálózat (TERN) felújítása az államok közti közlekedés javítása érdekében. Ez nagyszámú alagút építését jelenti (2030-ig kb. 2100 km alagutat kell építeni Európában).


A föld alatti építés meglehetősen éles nemzetközi versenykörnyezetben történik. Olyan országok, mint pl. Korea, Japán tanultak az európai tapasztalatból, és jelentős kutatási forrásokat fordítanak az innovációs technológiákra, hogy a világon vezető szerephez jussanak. Ha az európai ipar ölbe tett kézzel ül és engedi, hogy ez megtörténjen, versenyképességét elveszti és jelentős gazdasági hátrányba kerül. Az európai építészetnek csak akkor lehet reális esélye a versenyképességre, ha valamennyi európai kutatócsoport kritikus tömeget alkotva összefog, és ezáltal áttörést hoz az innovációs technológia alkalmazásában.

A tervezett lépések eredményeként a föld alatti építés költséghatékonyabb, biztonságosabb és környezetbarátabb lesz. Ennek eredményeként a föld alatti tér intenzívebb kihasználásával enyhülni fognak az európai társadalomra az elkövetkező 20 év során nehezedő nyomasztó problémák: forgalmi torlódás (a teherközlekedés 2004-től 2020-ig várhatóan 60%-kal növekszik), fokozódó városiasodás (megapoliszok), helyhiány, lég-, illetve vízszennyezés. Mindezeken túlmenően az európai ipar versenyképesebb lesz a világpiacon.

A föld alatti tér kihasználása a jövőben jelentősen hozzá fog járulni a társadalmi és ökológiai problémák megoldásához. A föld alatti építkezés a felszíninél gazdaságosabb lesz, különösen a túlzsúfolt városi környezetben, ahol az ingatlanárak megfizethetetlenek lesznek, vagy a telekhez kapcsolódó vagyoni jogok megszerzése lehetetlenné válik.

Szembe kell nézni néhány kihívással:

  • A feltáráshoz szükséges gépek, felszerelések és kapcsolódó folyamatok nagyobb hatékonysága.

  • Az infokommunikációs technológiák kiterjedt alkalmazása a folyamatok magas fokú automatizálása érdekében.

  • Új anyagok teljesítményalapú felhasználása.

  • Környezetbarátabb technológiák alkalmazása.

  • Megnövekedett érdeklődés a mindenki számára egyszerűen használható közművek tervezésére.

  • A föld alatti infrastruktúrák működésének magasabb fokú ismerete megfelelőbb használatuk és karbantartásuk érdekében.

Amennyiben részvétel iránt érdeklődik vagy további információra van szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége részéről Barkács Gyula úrral (e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse., tel.: 1/201-0333), aki ezt a fókuszterületet irányítja.